Golfbaan Dirkshorn is een relatief jonge 18-holes par-72 golfbaan, aangelegd op 55 ha grond, die  omschreven kan worden als een prachtige polder- weidebaan of zoals een enkeling de baan typeert, een inner linksbaan. De baan is gelegen langs de N245 Alkmaar - Schagen en is een ontwerp van landschaps- en golfbaanarchitect Alan Rijks.

NGF A-Status

De golfbaan heeft de NGF A-status en is geschikt voor club- en nationale wedstrijden. De in 2009 officieel geopende baan kenmerkt zich door geonduleerde en mooie fairways, snelle en egale greens, interessante rough- en waterpartijen, veel flora en fauna en slechts enkele kleine boomgroepen, waardoor het open karakter is behouden. Door een fantastische drainage is het - extreme weersomstandigheden uitgezonderd-  mogelijk om 365 dagen per jaar te spelen.

De baan is aangelegd en wordt onderhouden volgens de regels van het sinds 2011 toegekende ecolabel “GEO/Committed to Green”. Twee specifiek natuurelementen zijn aangebracht, de vleermuizenkelder bij hole 1 en 2 en twee paddenpoelen waarvan een tussen hole 3 en 12 en een naast hole 14. De gecreëerde vogelbeschermingszone staat garant voor rust waardoor het zich leent voor een broedgebied. In de jaren dat de baan nu in gebruik is heeft zich een nieuwe wereld van flora en fauna ontwikkeld op en in de golfbaan. De golfbaan en het terrein worden intensief en professioneel onderhouden door een greenkeepersteam van de Enk.

De baan is natuurlijk ingebed binnen de omgevingsfactoren van authentieke lintdorpen uit de Gemeente Schagen (voorheen de Gemeente Harenkarspel met de Noord-Hollandse dorpen 't Rijpje, Dirkshorn, Eenigenburg, Groenveld, Kalverdijk, Krabbendam, Schoorldam (gedeeltelijk), Sint Maarten, Stroet, Tuitjenhorn, Valkkoog, Waarland en Warmenhuizen en op afstand meanderend de groene Westfriese Omrinkdijk). De golfbaan is de thuisbasis van golfclub Dirkshorn.

Historie

Golfbaan Dirkshorn is ontstaan uit de initiatiefgroep realisatie verenigingsbaan Dirkshorn. Het was in de voormalig Gemeente Harenkarspel een streven om te komen tot een golfbaan in de directe omgeving. Tot het jaar 2002 waren diverse locaties de revue gepasseerd en het was in dat jaar dat de eerste stappen gezet werden voor het ontwikkelen van een golfbaan.

Vanuit de omgeving Bergen en Schoorl lag er een initiatief om te bekijken of er een golfbaan kon worden ontwikkeld die het gehele jaar speelbaar en dus open zou kunnen zijn. Begin 2000 was er nog sprake van behoorlijke wachtlijsten bij golfbanen. Het was al in 2001 dat deze initiatiefgroep contact ging leggen met een andere groep met dezelfde plannen en wel in omgeving Schagen. Voor beiden was het belangrijk dat de ligging op korte afstand moest zijn van een aantal bevolkingscentra. Dirkshorn bleek daaraan te voldoen. Het was begin 2004 dat de definitieve inschrijving van golfbaan Dirkshorn van start is gegaan.

Bij het ontwerpen van de baan is rekening gehouden met de cultuurhistorische context waarbij twee landschappelijke sferen zijn gecreëerd, de karakteristieke openheid en de cultuurhistorische waardevolle structuur van het landschap die beeldbepalend zijn voor de golfbaan. Door de vormgeving van de golfbaan worden de beeldbepalende kwaliteiten versterkt, zoals diverse kerktorens, de Groenvelder molen, de duinen van Schoorl en de prachtige luchten en het bijzondere licht. De baan ligt aan de Groenvelderweg aan de rand van het dorp Dirkshorn en deze weg is zowel historisch als geografisch van hoge waarde.

De weg leidt naar de prachtige Groenvelder, St. Maarten of molen van de polder Valkkoog, een rond 1560 gebouwde poldermolen. Ooit met mensenhanden gemaakt en vormgegeven. Op weg naar de green van hole 2 en 11 is deze prachtig te zien.

Clubhuis

Het clubhuis is in de karakteristieke stijl van de in de omgeving passende Noord-Hollandse stolpboerderijen ontworpen. Het is het centrale ontmoetingspunt voor leden en gasten, die gebruik kunnen maken van de zeer goede faciliteiten. In het multifunctionele gebouw bevinden zich niet alleen de receptie en de kleedkamers, maar ook een restaurant en zalen. Het royaal aangelegde terras biedt zicht op hole 1, 10 en 18. Restaurant Green wordt geleid door chef-kok Robin Vrijer. Met ruime ervaring -opgedaan in binnen- en buitenland- is hij sinds 2011 werkzaam in onze keuken.
Adres
Groenvelderweg 3
1746 EE Dirkshorn
0224 - 274 050
‌mail: receptie@golfbaandirkshorn.nl
‌Whatsapp: 06-38884562
Volg en bereik ons op:
Over ons
Golfbaan Dirkshorn is een 18-holes par 72 championship course die zich kenmerkt door strakke fairways, snelle greens en een zeer goede drainage. Enkele kleine boomgroepen geven de baan een open karakter. 
NEEM CONTACT OP
Bedankt voor uw reactie. We nemen indien nodig zo snel mogelijk contact met u op.
Verstuur