Actuele baanstatus

*Laatst gewijzigd:
Baanstatus
1 juni - 08:12
12° Vandaag
4 N

De baan

Golfbaan Dirkshorn is een 18-holes par-72 golfbaan, aangelegd op 55 ha grond. De baan kan omschreven worden als een prachtige polder- weidebaan of zoals een enkeling de baan typeert, een inner linksbaan. De baan is gelegen langs de N245 Alkmaar – Schagen en is een ontwerp van landschaps- en golfbaanarchitect Alan Rijks.

Dirkshorn

Over de golfbaan Dirkshorn

Golfbaan Dirkshorn is een 18-holes par 72 championship course die zich kenmerkt door strakke fairways, snelle greens en een zeer goede drainage.

NGF A-status

De golfbaan heeft de NGF A-status en is geschikt voor club- en nationale wedstrijden.

Kenmerken:

De baan is aangelegd en wordt onderhouden volgens de regels van het sinds 2011 toegekende ecolabel “GEO/Committed to Green”. Twee specifiek natuurelementen zijn aangebracht, de vleermuizenkelder bij hole 1 en 2. Verder zijn er en twee paddenpoelen waarvan één tussen hole 3 en 12 en één naast hole 14.

De gecreëerde vogelbeschermingszone staat garant voor rust waardoor het zich leent voor een broedgebied. In de jaren dat de baan nu in gebruik is heeft zich een nieuwe wereld van flora en fauna ontwikkeld op en in de golfbaan. De golfbaan en het terrein worden intensief en professioneel onderhouden door een greenkeepersteam van de Enk.

Historie van de golfbaan Dirkshorn

Golfbaan Dirkshorn is ontstaan uit de initiatiefgroep realisatie verenigingsbaan Dirkshorn. Het was in de voormalig Gemeente Harenkarspel een streven om te komen tot een golfbaan in de directe omgeving. Tot het jaar 2002 waren diverse locaties de revue gepasseerd en het was in dat jaar dat de eerste stappen gezet werden voor het ontwikkelen van een golfbaan.

Vanuit de omgeving Bergen en Schoorl lag er een initiatief om te bekijken of er een golfbaan kon worden ontwikkeld die het gehele jaar speelbaar en dus open zou kunnen zijn. Begin 2000 was er nog sprake van behoorlijke wachtlijsten bij golfbanen. Het was al in 2001 dat deze initiatiefgroep contact ging leggen met een andere groep met dezelfde plannen en wel in omgeving Schagen. Voor beiden was het belangrijk dat de ligging op korte afstand moest zijn van een aantal bevolkingscentra. Dirkshorn bleek daaraan te voldoen. Het was begin 2004 dat de definitieve inschrijving van golfbaan Dirkshorn van start is gegaan.

Bij het ontwerpen van de baan is rekening gehouden met de cultuurhistorische context waarbij twee landschappelijke sferen zijn gecreëerd, de karakteristieke openheid en de cultuurhistorische waardevolle structuur van het landschap die beeldbepalend zijn voor de golfbaan. Door de vormgeving van de golfbaan worden de beeldbepalende kwaliteiten versterkt, zoals diverse kerktorens, de Groenvelder molen, de duinen van Schoorl en de prachtige luchten en het bijzondere licht. De baan ligt aan de Groenvelderweg aan de rand van het dorp Dirkshorn en deze weg is zowel historisch als geografisch van hoge waarde.

De weg leidt naar de prachtige Groenvelder, St. Maarten of molen van de polder Valkkoog, een rond 1560 gebouwde poldermolen. Ooit met mensenhanden gemaakt en vormgegeven. Op weg naar de green van hole 2 en 11 is deze prachtig te zien.

Oefenfaciliteiten Golfbaan Dirkshorn

Driving Range

Golfbaan Dirkshorn beschikt over verschillende oefenfaciliteiten, waar zowel leden als niet-leden gratis gebruik van mogen maken. Zo is er een ruime driving range met meer dan twintig afslagplaatsen. De helft van de afslagplaatsen is overdekt, zodat je ook bij slecht weer kunt oefenen.

Naast de driving range beschikt de baan over een pitching-, chipping- en putting green. Op de pitchgreen kunnen schoten tot ongeveer 30 meter worden geoefend en diverse afstanden bunkerslagen. Op de chippinggreen kunnen chips tot 10 meter worden geoefend en het putten kan worden getraind op de puttinggreen. De greens van de puttinggreen en chippinggreen zijn gelijk aan de greens in de baan.

Tokens voor oefenballen voor de driving range zijn verkrijgbaar bij de receptie in het clubhuis.

Clubhuis

Het clubhuis is in de karakteristieke stijl van de in de omgeving passende Noord-Hollandse stolpboerderijen ontworpen. Het is het centrale ontmoetingspunt voor leden en gasten, die gebruik kunnen maken van de zeer goede faciliteiten. In het multifunctionele gebouw bevinden zich niet alleen de receptie en de kleedkamers, maar ook een restaurant en zalen. Het royaal aangelegde terras biedt zicht op hole 1, 10 en 18. Restaurant Green wordt geleid door chef-kok Koen.

Word lid van Golfbaan Dirkshorn

Let op!

Driving range gesloten vanwege harde windstoten. De baan is uiteraard wel geopend!